Shopping Cart

Your cart is empty

CONTINUE SHOPPING

Κοσμήματα από Ασήμι: Τα Τοπ 5 Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζετε

by Vasiliki Spyropoulou |

Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ τι ακριβώς είναι το ασήμι, πώς αντέχει στη φθορά ή πώς να το καθαρίσετε, έχουμε μερικές απαντήσεις για εσάς. Εδώ είναι τα κορυφαία 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για ασημένια κοσμήματα.

1. Τι ακριβώς είναι το ασήμι;

Το καθαρό ασήμι είναι πολύ μαλακό για χρήση στα περισσότερα αντικείμενα. Ευτυχώς, γύρω στο 12ο αιώνα κάποιος αποφάσισε να αναμίξει καθαρό ασήμι με κάποια άλλα μέταλλα για να του δώσει περισσότερη δύναμη. Το προκύπτον κράμα είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ασήμι.

Το ασήμι 925 είναι καθαρό ασήμι 92,5% και θεωρείται πολύτιμο μέταλλο. Το υπόλοιπο 7,5% του κράματος είναι συνήθως χαλκός, το οποίο προσθέτει αντοχή διατηρώντας παράλληλα την ολκιμότητα και την εμφάνιση του καθαρού αργύρου. Ολκιμότητα είναι η ικανότητα των μετάλλων να επιδέχονται διάφορους τρόπους μορφοποίησης υπό πίεση και έλξη.

2. Γιατί το  ασήμι μαυρίζει;

Χημικά, το ασήμι δεν είναι πολύ αντιδραστικό. Ωστόσο, δέχεται επίθεση από ορισμένα κοινά πράγματα στην ατμόσφαιρα. Όταν εκτίθεται σε αερομεταφερόμενες ενώσεις θείου, κοινώς στον ατμοσφαιρικό αέρα, μαυρίζει από το θειούχο άργυρο που σχηματίζεται λόγω της ύπαρξη ιχνών θείου στον αέρα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Τα καλά νέα είναι ότι τα στερεά ασημένια κοσμήματα μπορούν εύκολα να γυαλιστούν για να αφαιρέσουν τα λεκέ και να φαίνονται όμορφα σαν καινούργια!

 3. Πώς φροντίζω τα ασημένια κοσμήματά μου;

Προσωπικά είχα μερικές φορές εκπλαγεί, όταν κοιτώντας τα κοσμήματά μου ξαφνικά, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχαν γίνει εντελώς μαύρα! 

Μία φορά, φόρεσα γρήγορα τα κοσμήματά μου και συνειδητοποίησα ότι έσκαβα για κοχύλια στην παραλία με τον γιο μου (φορώντας τα δαχτυλίδια μου ...λάθος!) και αυτή η μυρωδιά που παρατήρησα βαθύτερα στην άμμο ήταν θείο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θείο + ασήμι = μαύρισμα ασημιού (θειούχο άργυρο). Όταν έφτασα στο σπίτι, έβγαλα το καθαριστικό μου και κατάφερα να αφαιρέσω γρήγορα το μαύρο και να τα λάμψω. 

Την δεύτερη φορά, ήμουν αφηρημένη και 2 επισκέψεις σε υδρομασάζ με οδήγησαν σε 2 μαυρισμένα κολιέ για να συνειδητοποιήσω πως, ό,τι ήταν στην μπανιέρα έκανε χημικό πάρτι με τα ασημένια κοσμήματά μου. Αυτή τη φορά, το στιλβωτικό πανί δεν λειτούργησε καλά για να αφαιρέσει όλο το μαύρο αφού το πανί δεν μπαίνει μέσα στην αλυσίδα. Αλλά δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους να το καθαρίσετε και αυτό! 

Συμβουλές φροντίδας για την αποθήκευση κοσμημάτων από ασήμι 925:

  • Ιδανικά, αποθηκεύστε τα σε περιβάλλον χαμηλής υγρασίας.
  • Διατηρήστε το κόσμημα καθαρό και στεγνό όταν δεν το φοράτε.
  • Εάν βρίσκεται σε αεροστεγές δοχείο, δεν θα έχει την ευκαιρία να αντιδράσει και να αμαυρώσει.
  • Υπάρχουν πολλά χαρτιά και τσάντες προστασίας στην αγορά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποθαρρύνουν την αμαύρωση των ασημένιων κοσμημάτων σας.

4. Πώς να καθαρίσετε ή να αφαιρέσετε το λεκέ από ασήμι 925: 

Μέθοδος 1: Σαν επαγγελματίας (σπιτικό στυλ!)

Η αγαπημένη μου τεχνική αφαίρεσης του μαύρου από τα κοσμήματα είναι να κάνω μια μη τοξική ηλεκτροχημική βουτιά! 

Δείτε πώς:

  • Ευθυγραμμίστε το κάτω μέρος ενός γυάλινου βάζου με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου.
  • Γεμίστε το δοχείο με ζεστό νερό. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό.
  • Ρίξτε τα ασημένια αντικείμενα στο δοχείο έτσι ώστε να ακουμπούν πάνω στο φύλλο (και να αγγίζουν το ένα το άλλο) και μετά να παρακολουθήστε το μαυρισμένο μέρος να εξαφανίζεται… μαγεία!
  • Αφαιρέστε το ασήμι όταν φαίνεται καθαρό.
  • Ξεπλύνετε το ασήμι με νερό και στεγνώστε με μια μαλακή πετσέτα.

Μέθοδος 2: Προϊόντα στίλβωσης ή καθαρισμού

Γυαλιστικό ύφασμα (με βερνίκι):

Υπάρχει ένα απλό στιλβωτικό πανί που μας αρέσει και που είναι υπέροχο για να λάμπει ασήμι. Μπορεί να μας το ζητήσετε μαζί με την παραγγελία σας. Είναι κατασκευασμένο από βαμβάκι και έχει καθαριστικό διάλυμα. Το ύφασμα αυτό είναι έτοιμο για χρήση. Δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα. Σας συνιστώ να φορέσετε γάντια όταν καθαρίζετε το κόσμημά σας γιατί ενδεχομένως να αφήσει λεκέδες στα χέρια σας.

5. Πώς να ξέρετε αν κάτι είναι ασήμι 925

 Εάν το κομμάτι είναι εμπορικό, ελέγξτε τις ενδείξεις. Το ασήμι είναι συχνά σφραγισμένο με ένδειξη 925 ή .925. 

Λάβετε υπόψη ότι η έλλειψη σημάνσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι πραγματικό ασήμι. Για παράδειγμα, μικρότεροι κατασκευαστές χειροποίητων κομματιών ενδέχεται να μην σφραγίζουν τα αντικείμενα που κάνουν. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια δοκιμή κρατώντας έναν μαγνήτη κοντά στο αντικείμενο. Aν ο μαγνήτης προσελκύσει το αντικείμενο, τότε πιθανότατα δεν έχετε ασήμι. Δεν πρέπει να είναι μαγνητικό.